Pekka Koskinen
Parkkitie  19
70150  KUOPIO                                                                                              
13.9.2006

Suihkulähteen työselostus

 

Lähtökohta 

Suihkulähteen ja purojen paikalle oli vaikea keksiä mitään järkevää käyttöä, koska metsärinteen lumien  sulamisvedet ja rankkasateiden vedet valuivat pihaamme ko. alueen kautta ja pitivät sen pitkälle kesään kosteana. Vuosia yritimme eri keinoin johdattaa vedet pois alueelta. Salaojituksesta ei näyttänyt olevan mitään apua. Viimeisenä keinona kokeilimme vielä reilun kokoisia avo-ojia, jotka oli päällystetty sepelillä. Tämäkään ratkaisu ei toiminut, sillä keväällä veden virtaus oli niin voimakasta, että kaikenlaiset maa-ainekset tulivat veden mukana rinnettä alas. Tästä jokavuotisesta harmista kimpaantuneena kerran keksimme, että kyllä tämä reilun kokoinen puro on paras ratkaisu, mutta se on muurattava niin että varmasti pysyy siellä missä on tarkoituskin. Emme kuitenkaan keksineet, miten tämä oja saataisiin naamioitua tai näyttämään muuten kauniilta. Silloin sopivasti puutarhakerho tuli apuun ja meille tarjoutui tilaisuus laittaa koko kyseinen alue täysin uuteen uskoon puutarhurin opastuksella.

1.     Puutarhurin kanssa yhdessä suunnittelimme ensin suihkulähteen paikan, samoin puron lähtökohta (putous), sen kulku-ura ja alustavasti puroon tulevien koskien kohdat. Samalla määriteltiin valumavesien ojien paikat ,jotka tulisivat lähtemään juuri niistä kohdista, joista vesi oli jo tehnyt omat uomansa.

 

2.      Sitten olikin vuorossa varsinainen kaivaminen, joka tapahtui kuokan ja rautakangen avulla, sillä pihaamme ei päässyt minkäänlaisella koneella. Lopullinen altaan koko ja syvyys määrittyi sitä mukaa kun kaivaminen edistyi, sillä koko ajan oli tiedossa, että peruskallio tulee vastaan ennen pitkää.

 

3.      Seuraavaksi muotoiltiin altaan ja puron reunat turveharkoilla, jonka jälkeen asennettiin maisemointikangas altaan ja puron pohjalle. Maisemointikankaan  tarkoituksena on erottaa eristehiekka pohjamaasta.

 

4.      Maisemointikankaan päälle ajettiin kivetöntä muuraushiekkaa n. 10 cm:n kerros suojaamaan allasmuovia.

 

5.      Hiekkakerroksen päälle nostettiin allasmuovi. Kerholaisten panos allasmuovin paikoilleen nostamisessa oli merkittävä, koska piti varoa ettei hiekkapatja rikkoudu ja  allasmuovi oli yllättävän painava.

 

6.      Kun allasmuovi oli saatu paikoilleen alettiin välittömästi allasta täyttämään vedellä ja saman aikaisesti nosteltiin ensimmäiset (isoimmat) kivet altaan pohjalle. Kivet pestiin ennen altaaseen laittamista. Kivien ladonta jatkui tämän jälkeen niin, että kivet vähitellen pienenivät altaan yläreunaan päin.

 

7.      Seuraavaksi muurattiin ja kivettiin putouksen alkupää, puro sekä valumavesien ojat maakostealla betonilla.

 

8.      Seuraavaksi oli vuorossa altaan etuseinän rakentaminen: ensin valettiin seinämälle  antura, johon valulla kiinnitettiin seinämän tarvitsemat betoniraudat ja –verkko.  Tässä vaiheessa allasmuovin reunat taitettiin reunan yli niin, että ne jäivät valetun seinän sisään. Valu suoritettiin osa kerrallaan (ns. jatkuvan valun periaatteella) ja samalla valun edistyessä naputeltiin pestyt kivet kumivasaralla valun pintaan.

 

9.      Seinämän valun jälkeen muurattiin ja kivitettiin loput valumavesien purot (5 lähtökohtaa) jotka pikkuhiljaa yhtyvät lopulliseen puroon, ja siitä edelleen  sadevesikaivoon.

 

10.  Syksy olikin jo pitkällä, kun lopulta koitti istutusten suunnittelu  ja hankinta altaan ympärille sekä muu siistiminen ja nurmikoiden korjaus. Tämähän olikin jo tutuksi käynyttä hommaa mullankärräyksineen kaikkineen.

 

11. Tähän hankkeeseen hankimme 40 kuutiota multaa, 7 kuutiota kiviä, kolmea eri kokoa, viisi peräkärrillistä  muuraushiekkaa sekä lisäksi tietysti allasmuovi, maisemointikangas, puron letku, suihkulähteen pumppu, valot, pistorasiat, maakaapelit ym. sekalaiset  tarvikkeet. Lisäksi tietysti paljon erilaisia taimia. Osa istutuksista oli valmiina olemassa, mutta uuttakin täytyi hankkia.

 

12. Koko tämä hanke oli niin iso urakka, että siihen meni koko kesä, eikä vapaa-ajan ongelmia päässyt tulemaan. Kaikki tämän teimme itse käsityönä suunnittelua lukuun ottamatta. Enää on vuorossa jännittäminen, että kestääkö tämä rakennelma talven ja mahdollisen roudan aiheuttamat muutokset, sekä tietysti se, että mistä ensimmäisen kevään vedet virtaavat ja minne ne menevät. Ja  meniväthän ne keväällä 2006, suunnitellun mukaisesti sadevesikaivoon.